Home Forums Spijsverteringstelsel Prolaps

  • Posted by Carola Nieuwhoff on 2020-08-03 om 01:22:58

    Hoe werkt het precies wanneer je een cliënt hebt met een zeer regelmatige rectale prolaps? Deze cliënt heeft 8 van de 10 keer bij het hebben van defecatie last van een rectale prolaps. Is dit dan de anus die naar buiten komt doordat de parasympathicus zijn werk niet goed doet, het niet goed kan vasthouden/aanspannen en daardoor naar buiten komt? Of zit dit anders?

     

    JufDanielle antwoordde 4 years, 4 months ago 1 Member · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-08-03 om 17:15:29

    Hoihoi! Oh dat klinkt als een serieuze rectumprolaps (graad 5?! als het de anus echt naar buiten komt = externe rectumprolaps). Lijkt me hierdoor sowieso een goede reden om de behandelend arts er naar te laten kijken om te kijken of er meer speelt. Denk aan een baarmoederprolaps, of misschien is er in de darm een reden waardoor dit is ontstaan. En dat is natuurlijk aan de behandelend arts om te beoordelen 😉

    Laten we er nu even vanuit gaan dat er geen onderliggende ziekte als oorzaak gevonden zal worden, maar dat het meer een verhaal is van “oudere vrouw, verzwakte bekkenbodem door meerdere vaginale bevallingen, en nu veroudering van het bindweefsel” (meest voorkomende scenario): De oorzaak is eigenlijk het verzwakken van de bekkenbodem, de parasympathicus heeft hier weinig mee te maken. Normaal houdt onze bekkenbodem als een soort ‘hangmat’ al onze buikorganen op hun plek. Bij een verzwakking kunnen die organen ertussendoor piepen, en dat noemen we prolaps.

    Wat je hierbij in elk geval kan proberen: (even buiten beschouwing gelaten met welke doelgroep je werkt? In de ‘gewone’ zorg zal dit makkelijker zijn dan bij PG)
    > Als de prolaps ‘verschuift maar wel binnen blijft’ is het vaak handig om niet meer te hard te persen op de wc (evt bij obstipatieproblemen hier dus lekker veel vezels eten, voldoende drinken, gezond bewegen (dat helpt met de darmbewegingen), def niet uitstellen, evt voetenbankje gebruiken op het toilet, en indien nodig ook wat laxatiemedicatie voor gebruiken om te voorkomen dat iemand moet persen), en niet zwaar te tillen (dat verhoogt de druk in de buikholte). Verder zou ik ook zeker denken aan het trainen van de bekkenbodem, onder begeleiding van een bekkenbodemfysio.
    > Als de prolaps echt naar buiten komt dan is bovenstaande uiteraard ook heel nuttig. Maar meestal is dan de enige echte oplossing een operatie (meestal een laparoscopische rectopexie) na een uitgebreide aanvullende diagnostiek (waarbij onder andere inwendig onderzoek). Maar dat is natuurlijk een individuele afweging of dat gewenst is.

    Mocht je er meer over willen lezen, deze site heeft echt heel nuttige info: https://www.patienteninformatietool.nl/rectum-prolaps

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-08-06 om 13:31:03

    Top dank voor je antwoord.  Specialist is ze al geweest,  operatie ziet ze vanaf . Dus voor ons is het nu terug duwen van prolaps,  andere ziektes zijn uitgesloten idd.  Ik ga je link even doornemen!

  • JufDanielle

    Guest
    2020-08-10 om 18:08:17

    Ah gelukkig dat er al veel meer bekend was erover. En ik snap het afzien van operatie wel hoor 😉 Is ook nogal wat.

Log in to reply.