Home › Forums › Psychiatrie › Psychologie en psychopathologie
-
Psychologie en psychopathologie
Posted by Jessica Soewa on 2021-01-25 om 12:31:27Hallo Allemaal,
Heeft iemand een tip waar ik oefenvragen kan maken over de onderwerpen psychologie en psychopathologie?
Weet iemand misschien een platform die op de jufdanielle academie lijkt voor dit soort onderwerpen?
Ik merk dat ik heel veel moeite heb met de materie. Het is voor mij niet tastbaar dus lastig te snappen.
Alvast bedankt!
Gr,
Jessica
Diane antwoordde 3 years, 10 months ago 1 Member · 5 Antwoorden -
5 Antwoorden
-
Diane
Guest2021-01-25 om 15:54:07Hoi Jessica,
Ik kan me zo even niets bedenken qua platformen, maar misschien kunnen we je een beetje helpen met de materie. Ik heb zelf in het verleden Psychologie gestudeerd en het is nogal een breed vak. Waar heb je precies moeite mee? Kan je specifieke onderwerpen benoemen die je lastig vindt?
-
JufDanielle
Guest2021-01-27 om 11:36:34Hoi Jessica, zoals Diane al zegt kan je hier altijd je vragen stellen! En verder misschien Hupper? https://www.hupper.nl/
Ik vind ze persoonlijk erg duur dus ik heb nooit ingelogd op hun site, maar wellicht is het wat voor jou 😉 -
Jessica38
Guest2021-01-31 om 17:32:19Hallo Diane, wat fijn dat je reageert dank daarvoor. Ik studeer op dit moment Hbo-V aan de HvA.
Wij krijgen de lessen van inleiding in de psychologie. Deze gaan over de basis begrippen van psychologie en over de diverse psychologen zoals Freud, Skinner en Maslov. En andere waar ik de namen nu even niet van weet 😉 . Ik snap de filosofie en hun kijk niet op dit soort onderwerpen. Ik snap niet waarom de onderwerpen die zijn aankaarten zijn zoals ze zijn. Met andere woorden ik kan er geen grip op krijgen! En daardoor heb ik geen feeling met dit vak. Anatomie en fysiologie is tastbaar en kun je stampen! Dit niet lijkt het .
Psychopathologie dacht ik te snappen . Maar tijdens mijn tentamen die over angst ging bleek dat helaas toch niet zo te zijn!
De ziekte beelden liggen wat mij betreft dicht bij elkaar. Daarnaast vind ik het lastig om de DSM-5 van diverse ziekte beelden te onthouden/ uit elkaar te houden. Wellicht heb jij een ezelsbruggetje ? Ik merk dat visualiserend onderwijs het beste bij mij past. Vandaar dat ik op dit platform actief ben. Ik hoop dit ook te kunnen toepassen met psychologie en psychopathologie.
-
Jessica38
Guest2021-01-31 om 17:38:26Hallo Danielle,
Bedankt voor de tip! Inmiddels heb ik de site bezocht. Het ziet er goed uit veel uitleg video`s veel oefenvragen en toets vragen . Hier was ik inderdaad naar opzoek.
Maar het is zoals je aangaf ontzettend prijzig. Dus ik moet helaas een andere alternatief zoeken.
-
Diane
Guest2021-02-03 om 16:28:08Hoi Jessica,
Psychologen doen onderzoek naar de mens, en dan met name naar gedachten en gedragingen. Dus hoe zitten wij als mens nou eigenlijk in elkaar? Waarom doen we wat we doen? Iedere psycholoog probeert menselijk gedrag te begrijpen, maar ze denken hier dus allemaal anders over. Dit is grofweg onder te verdelen in de verschillende perspectieven.
Dus misschien moet je het niet zo zien dat wat de bekende figuren (zoals Freud) aankaarten ook echt zo is, maar dat deze personen dus allemaal een bepaald idee hadden over menselijk gedrag en waarom we dat vertonen en hier dan vervolgens onderzoek naar deden. Zo deed Freud bijvoorbeeld onderzoek naar het onderbewustzijn en de rol hiervan op gedrag. Onverklaarbare ziekteverschijnselen zouden volgens hem verdrongen (van het bewustzijn naar het onbewuste) emotionele ervaringen zijn die zijn uitweg probeert te vinden en zich dus uit in fysieke symptomen. Hypnose was dan zijn methode om dit naar boven te krijgen en te behandelen.
Ik snap dat al deze ideeën niet zo goed beeldend te maken zijn zoals anatomie en fysiologie. We weten ondertussen, na een heleboel onderzoek, namelijk heel goed hoe het lichaam in elkaar zit en werkt! De ‘geest’ is daarentegen nog een ander verhaal haha.
Ik denk dat juist onderwerpen zoals de verschillende perspectieven en de bekende psychologen veel stampwerk is helaas! Mijn tip is om hierbij vooral te kijken of je binnen elk perspectief iets kan vinden wat jou aanspreekt. Als je iets interessant vindt of je je ergens in kan vinden is het vaak een stuk makkelijker te onthouden allemaal!
Heel vervelend als je denkt iets te snappen en dan blijkt later op de toets toch niet helemaal! Een troost: we kunnen nooit alles weten en van fouten maken leer je! Kan je uitleggen wat je op je toets niet helemaal begreep over het onderwerp angst? Misschien kunnen we hier je hier nog concreet mee helpen 😊
Sommige ziektebeelden kunnen inderdaad heel erg op elkaar lijken, maar vaak is er toch iets waardoor ze te onderscheiden zijn van elkaar. Ik denk dat je hier vooral moet proberen de overeenkomsten en verschillen voor jezelf op een rijtje te zetten. Met welke ziektebeelden heb je vooral moeite?
Log in to reply.