Home › Forums › Ademhalingsstelsel › Pulmonale Hypertensie
-
Pulmonale Hypertensie
Posted by Eleni Van Haren on 2022-08-23 om 15:10:02Hallo,
Sinds een maand ben ik werkzaam op een Longafdeling waar drie “verschillende” soorten disciplines zijn ondergebracht. Met de longchirurgie en -oncologie heb ik al ervaring. Met de longziekten niet.
Nu komen op de afdeling ook regelmatig patiënten voor met pulmonale hypertensie. Nu vind ik dit ontzettend ingewikkeld en ik hoop dat iemand mij wellicht verder kan helpen. In mijn hoofd wordt het nog niet helemaal logisch. Wanneer ik verwacht dat juist het linkerhart overbelast raakt, is het juist rechts.Alvast bedankt voor de hulp!
Groetjes,
Elèni
Danielle antwoordde 2 years, 4 months ago 2 Members · 3 Antwoorden -
3 Antwoorden
-
Hoi Eleni, interessante vraag! En ik snap waar je redenatie vandaan komt: Linkerhart overbelast -> Filevorming in de longen. Dit is inderdaad de reden waarop astma cardiale ontstaat (vochtophoping in de longen bij linker hartfalen). Dus je redenatie is helemaal niet gek.
Maar -zoals je wss verwacht- dat is inderdaad niet helemaal juist bij pulmonale hypertensie. Daar ligt het ziektebeeld vaak in de longen zelf. Er zijn verschillende aandoeningen die dit kunnen geven, maar vaak geven ze specifiek vernauwing van de kleine longslagadertjes. En wie pompt er naar die longslagadertjes? Dat is de rechter harthelft. Vandaar dat bij pulmonale hypertensie geldt dat de rechterventrikel het zwaar heeft.
Heb je hier wat aan? Groetjes, Danielle
-
Hallo Daniëlle,
Jazeker! Super bedankt voor de uitleg.
Wat maakt dat je dan ook pulmonale hypertensie kunt krijgen vanuit linkerhart falen? Heeft dat dan ook weer te maken met filevorming, omdat mogelijk kleplijden de oorzaak is en er dus geen doorstroom is naar de linker bloedsomloop?Hopelijk wil je deze vragen ook nog voor me beantwoorden. (:
Groetjes!
-
Ja dat is inderdaad de filevorming die dan de boosdoener is. Dit zorgt voor drukverhoging in de longen (-> Pulmonale hypertensie).
Kleplijden hoeft hier niet altijd de oorzaak van zijn (maar kan wel). Het is vooral de diastolische dysfunctie van het linkeratrium dat hier voor zorgt.
Log in to reply.