Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › RAAS onderliggend mechanisme voor aandoeningen?
-
RAAS onderliggend mechanisme voor aandoeningen?
Posted by wavwijk on 2023-12-11 om 10:00:15Hoi,
Aan het einde van de video wordt er gezegd dat het RAAsysteem vaak het onderliggende mechanisme is voor aandoeningen zoals hypertensie, hartfalen en nierfalen. Even denken. Het RAAsysteem is er toch voor om onze bloeddruk te verhogen, dus ligt dan niet de oorzaak van deze problemen elders? Of zie ik dat verkeerd?
Groetjes
wavwijk antwoordde 1 year ago 2 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoihoi!
Het Raas systeem speelt een grote rol bij zowel hypertensie, hartfalen als nierfalen.
Hypertensie: RAAS maakt de bloeddruk hoger. Dus als dit (door wat voor reden) te veel wordt aangezet krijg je hypertensie. Dit is de meestvoorkomende oorzaak van idiopathische hypertensie (en dat is dan weer de meestvoorkomende vorm van hypertensie)Hartfalen: Doordat het hart minder effectief bloed kan uitpompen krijgen de nieren het signaal om de bloeddruk te verhogen. Maar: Een hogere bloeddruk zal het hart op de lange termijn nog zieker maken. Zo ontstaat een gevaarlijke cirkel waarbij het hart steeds zieker wordt.
Nierfalen: Nieren maken Renine, oftewel het startpunt van het RAAS systeem. Op het moment dat de nieren zieker worden zal dit steeds minder goed gereguleerd worden. Verlies van ‘renale autoregulatie’ noem je dat. De bloeddruk is heel belangrijk voor onze eGFR, dus naar mate de nieren minder Renine kunnen maken (of dat minder goed kunnen op de momenten dat het moet) zal de eGFR dus nog slechter worden.
Daarom is RAAS dus een heel interessant systeem om te kennen, en vandaar ook dat je zoveel lessen over RAAS en bloeddruk kunt terugvinden hier in de Academie 😉
Hopelijk heb je hier wat aan!
Groetjes, Danielle-
Ja, dus het probleem kan zich ergens anders als oorzaak voordoen, maar de terugkoppeling van RAAs kan het probleem riskant verergeren. Ik snap het. 👍🏻
-
Log in to reply.