Home › Forums › Farmacologie › Resistentie antibiotica
-
Resistentie antibiotica
Posted by Bvergouwen on 2025-01-30 om 17:44:31Als je resistent bent voor een bepaalde antibiotica geld dit dan ook als je bijvoorbeeld een luchtweginfectie hebt dat als die ab kuur daar dan niet werkt deze wel kan werken bij bijvoorbeeld een UWI? of zit dit anders?
Jacqueline antwoordde 2 months ago 3 Members · 7 Antwoorden -
7 Antwoorden
-
Hoi Britt,
Wat een leuke vraag!
Antibioticaresistentie is een bacteriespecifiek probleem, niet een infectiespecifiek probleem
Dus het hangt af wat de verwekker is van de verschillende infecties! Als een bacterie resistent is tegen een bepaald antibioticum, dan betekent dat dat het antibioticum niet effectief is tegen die bacterie ongeacht of die in de longen, urinewegen, ergens anders zit.Groetjes, Danielle
-
Nog een vraagje want ik begrijp het denk ik niet helemaal.
Stel iemand heeft een esbl bacterie en die is resistent voor augmentin.
Diegene heeft een longonsteking met bijvoorbeeld het pneumokokken bacterie. Betekent dit dan dat die persoon wel de augmentin kan gebruiken voor de pneumokokken bacterie omdat het een andere bacterie is of werkt die antibiotica dan gewoon helemaal niet meer?
@JufDanielle ik zou hier graag nog wat uitleg over willen.
-
Hoi Britt
Bedoel je dan eigenlijk dat deze persoon drager is van de ESBL Bacterie maar daar niet ziek van is? Hij is juist ziek door de longontsteking die veroorzaakt is door de pneumokokbacterie? Op basis van het eerdere antwoord van danielle zou ik zeggen dat hij dan wel behandeld zou kunnen worden met augmentin. Het is juist de bedoeling om de pneumokokbacterie te bestrijden en niet de esbl bacterie.
Maar ik ben wel benieuwd naar het antwoord. Zou kunnen dat er wel extra maatregelen nodig zijn juist door de esbl bacterie.
-
-
Ik denk dat mijn vraag niet helemaal duidelijk is.
Stel iemand heeft een uwi met het e-colie bacterie en die is resistent voor augmentin.
Nu krijgt diegene een longonsteking met het pneumokokken bacterie. Kan diegene dan wel augmentin krijgen omdat het een ander soort bacterie is of geld antibiotica resistentie voor alle bacteriën?
Dus in dit geval is iemand dan resistent voor augmentin en augmentin werkt dan bij geen 1 bacterie meer?
-
Hoi Britt
Ik probeer mee te redeneren met deze interessante vraag.
De persoon is niet resistent tegen augmentin, maar de bacterie is resistent.
Zoals ik het dan zie in jouw voorbeeld: er zou dan wel augmentin gegeven kunnen worden tegen de pneumokok-bacterie, want die is niet resistent tegen augmentin. Voor de behandeling tegen de e-colli bacterie, die wel resistent is, moet er dan een andere antibioticum gegeven worden. Dus dan krijgt die persoon 2 verschillende antibiotica.
@JufDanielle klopt mijn redenering?
-
Hoi Britt en Jacqueline,
Wat een leuke vragen en goed geredeneerd!
Lang verhaal kort:
Voor de longontsteking kán Augmentin gegeven worden als de pneumokok daar gevoelig voor is, ook al is er elders in het lichaam een resistente E. coli. Maar je wil die E. coli natuurlijk niet nóg resistenter maken door selectiedruk. In dit geval zal de medisch microbioloog waarschijnlijk een smaller-spectrum antibioticum adviseren. Voor een urineweginfectie met E.coli moet sowieso een ander antibioticum gekozen worden dat effectief is tegen die resistente E. coli.Het langere verhaal:
Resistentie geldt niet voor de persoon, maar voor de specifieke bacterie. In jouw voorbeeld is de E. coli resistent tegen Augmentin, waardoor dit antibioticum niet werkt bij de urineweginfectie.De pneumokokkenbacterie is echter een andere bacterie met een ander gevoeligheidsprofiel. Als deze wél gevoelig is voor Augmentin, kan dat in theorie gebruikt worden voor de longontsteking. De resistentie van de E. coli heeft dan geen directe invloed op de behandeling van de pneumokok.
Maar:
Dit zal altijd in overleg gaan met de medisch microbioloog. Antibiotica verspreiden zich door het hele lichaam en kunnen dus ook bij de resistente E. coli terechtkomen. Dat vergroot de kans op verdere resistentie (=selectiedruk). Omdat Augmentin een breed-spectrum antibioticum is, kan dit ongunstig zijn. Waarschijnlijk wordt er in dat geval een smaller-spectrum antibioticum gekozen, gericht op de pneumokok.Afwegingen die zeker ook meespelen:
- Hoe ziek is de patiënt? Moet je meteen breed inzetten, of is er tijd om de pneumokok te kweken en specifieker te behandelen?
- Welke bacteriën spelen er mogelijk nog meer een rol?
Mooie discussie, ga vooral zo door met het stellen van dit soort vragen!
Hopelijk hebben jullie hier wat aan
Groetjes, Danielle
Log in to reply.