Hoi Claire @claire1983, er zijn verschillende contexten waarin de term secundaire infectie gebruikt kan worden. Eigenlijk ook in het ‘gewoon Nederlands’ zou je aan het woord “tweede infectie” verschillende betekenissen kunnen hangen: een tweede plek, een tweede tijd, een tweede pathogeen.
- Op basis van plek: Een ontsteking op 1 plek breidt zich uit naar een tweede plek. De eerste plek heet dan de primaire infectie (bijvoorbeeld een pneumonie) en de andere plek heet dan een secundaire infectie (bijv pneumosepsis: de infectie is uitgebreid naar het bloed)
- Op basis van tijd: Een ontsteking op 1 plek is een tijdje weg geweest (dit kan om dagen gaan, maar ook om jaren), om vervolgens NOG een keer een infectie te veroorzaken (bijvoorbeeld de tweede Herpes Simplex Virus (HSV) infectie.) Dit wordt ook wel de ‘secundaire manifestatie’ genoemd.
- Op basis van pathogeen: Een infectie op 1 plek zorgt ervoor dat een ANDER pathogeen (meestal een bacterie of een schimmel) makkelijker kan toeslaan. Dus dan is jouw afweersysteem druk bezig met het verslaan van een virusinfectie, maar dan grijpt er een bacterie zijn kans (bijvoorbeeld een virale verkoudheid / COVID infectie / griep / mazelen / etc die wordt gecompliceerd met een bacteriële pneumonie). Dit wordt dan ook wel een ‘bacteriële superinfectie’ genoemd.