Home › Forums › Voortplanting en ontwikkeling › Serotiniteit en placenta
-
Serotiniteit en placenta
Posted by wavwijk on 2024-04-11 om 21:29:52Hoi,
Op de site van het WZA staat bij serotiniteit “Omdat er een klein risico is dat de placenta minder goed werkt, worden alle zwangeren vanaf 41 weken extra gecontroleerd”
Heeft serotiniteit vaak/altijd te maken met de placenta of kunnen er ook nog andere oorzaken zijn?
Groetjes Willeke
wavwijk antwoordde 8 months, 1 week ago 2 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoi Willeke,
Wanneer de baby geboren gaat worden wordt aangestuurd vanuit de baby (super interessant), niet vanuit moeder/placenta. Ze weten het mechanisme nog niet helemaal, maar specifieke hormonale signalen vanuit de foetus zijn het startschot 🙂Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe meer complicaties er kunnen optreden. Een van de belangrijke factoren daarin is dat ook de placenta ouder wordt. En relatief gezien gaan die complicaties steeds zwaarder wegen.
Tijdens het verloop van de zwangerschap wordt het kindje steeds meer levensvatbaar. Vanaf ongeveer 24 weken is dat startpunt van levensvatbaarheid, tot week 37 waarbij het helemaal volgroeid is.
Tegelijkertijd is een zwangerschap niet zonder risico (voor moeder en kind), en dat risico neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Dit houdt (voor moeder en kind) in dat het voordeel van in de buik blijven langzaam afneemt.Dus als je het een beetje voor je kunt zien: De levensvatbaarheid is een stijgende lijn, en het voordeel van in de buik blijven is juist een dalende lijn. Op een gegeven moment zit dat overgangsmoment: Van beter in de buik naar beter uit de buik.
Van oudsher is 42 weken zwangerschap een maximum voor gezonde zwangerschap: Alles daarna noemen we serotiniteit. Er zijn wat risicofactoren voor serotiniteit, zoals leeftijd van moeder, grootte van kind, en wat medische aandoeningen. Maar er is niet 1 aanwijsbare oorzaak hiervoor.
Vanaf week 41 heb je inderdaad extra controles tijdens de zwangerschap: CTG, vruchtwatermeting via echo, etc. Omdat je richting die 42 weken gaat. Dit zijn allemaal manieren om de kleine in de gaten te houden en of de placenta nog goed genoeg zn werk kan doen.
Want vanaf week 41-42 begint die grafiek die we in ons gedachten hebben genomen echt wel uit elkaar te lopen: Het babytje is levensvatbaar en kan in die zin net zo goed geboren worden, maar het risico van in de buik blijven wordt steeds groter.
Het is uiteindelijk de keuze van de aanstaande ouders in overleg met hun zorgverlener om te beslissen wat voor hun aanvaardbare risico’s zijn en wanneer dat punt komt van ‘wachten tot de bevalling zelf op gang komt’ naar ‘nu gaan we ingrijpen door bijv een inleiding te doen’. Hier heeft natuurlijk iedereen andere ideeën over, en wat voor de 1 nog veilig voelt is voor de ander juist allang reden om baby geboren te laten worden. De meeste mensen kiezen ervoor om de inleiding te starten voordat de 42e week is begonnen.
Hopelijk is dit zo een beetje duidelijk 🙂
Heel interessant onderwerp!
Groetjes, Danielle -
Goedemorgen Daniëlle,
Bedankt weer voor je uitgebreide en duidelijke uitleg.
Klinkt idd logisch ja, op een gegeven moment liever baby uit de buik dan in de buik.
Maar dat de baby als het ware “bepaalt” wanneer het geboren gaat worden, dat wist ik niet.
Zeker interessant!
Groetjes Willeke
Log in to reply.