Home Forums Farmacologie SGLT2

  • SGLT2

    Posted by IngeborgVogelKoops on 2025-03-28 om 14:57:25

    Ik ben de medicatie bij DM2 aan het leren. Nu wordt er bij SGLT2 genoemd dat je een verhoogd risico hebt op amputaties van onderste ledematen.
    Wat ik geleerd heb nu is dat je bij SGLT2 medicatie meer glucose ‘uitplast’ en hiermee ook meer vocht verliest. Dit zou toch juist goed zijn voor de vaten. Waar komt dan het risico vaatproblemen vandaan?

    IngeborgVogelKoops antwoordde 2 weeks ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2025-03-28 om 15:37:25

    Ja dit zijn van die lastige dingen. Dit weten we namelijk uit 1 studie (de CANVAS-studie in dit geval). Die ging over canagliflozine. In die studie werd een verhoogd risico gezien op amputaties, vooral van de tenen en voeten. Bij andere SGLT2-remmers (zoals empagliflozine of dapagliflozine) is dat verhoogde risico niet of nauwelijks gezien. In de praktijk zijn we nu dus wat voorzichtiger met name met canagliflozine voorschrijven bij mensen met diabetes die perifeer vaatlijden hebben.

    Het artikel als je het wil lezen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30868176/
    Dus vandaar dat het vermeld wordt inderdaad, maar hopelijk wel met een flinke voetnoot erbij hoor 😉 Het FTK zegt er dit over bij Canagliflozine:

    “Een toename van het aantal amputaties van de onderste ledematen (met name de teen en middenvoet) is waargenomen bij diabetespatiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekte die canagliflozine gebruikten, ten opzichte van placebo (resp. 0,63 vs. 0,34 voorvallen per 100 patiëntjaren). Beoordeel vóór aanvang van de behandeling factoren uit de voorgeschiedenis van de patiënt die het amputatierisico verhogen (zoals perifere vaatziekte, neuropathie). Controleer patiënten met meer kans op amputatie nauwgezet, en geef voorlichting over preventie (routinematige voetzorg, voldoende hydratie). Overweeg de behandeling te staken bij complicaties aan de benen en/of voeten, zoals een huidzweer, infectie, osteomyelitis of gangreen”
    https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/c/canagliflozine (Kopje waarschuwingen)

    Even ter context een beetje wat je je moet voorstellen bij 0,63 vs 0,34 voorvallen per 100 patientjaren (100 patientjaren zijn 100 patiënten die 1 jaar worden gevolgd, of 10 patiënten die 10 jaar worden gevolgd, enz). Dus:
    0,63 amputaties per 100 patiëntjaren = 0,0063 amputaties per patiënt per jaar (=risico met canagliflozine)
    – 0,34 amputaties per 100 patiëntjaren = 0,0034 amputaties per patiënt per jaar (=basisrisico)


    Hopelijk helpt dit een beetje 🙂
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.