Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › Shock, DO2 en VO2
-
Shock, DO2 en VO2
Posted by Boy Verdegen on 2021-11-17 om 17:56:05Hey Danielle
Komt er toevallig een filmpje over DO2 en VO2? Ik probeer dit te begrijpen maar heb er nog wel moeite mee. Misschien heb jij een makkelijke en goede uitleg.
Danielle antwoordde 3 years, 1 month ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi @boy ! Die staat op dit moment nog niet op de planning, maar ik snap wel waarom je het vraagt! Bij de eerstvolgende onderwerp brainstorm zal ik m meenemen in de overwegingen.
Wat het betekent:
– DO2 is het zuurstofaanbod, oftewel hoeveel zuurstof er wordt aangeleverd bij de weefsels in mililiter zuurstof per minuut (mlO2/min). Dit reken je uit door
– VO2 is het zuurstof verbruik, oftewel hoeveel zuurstof er wordt opgenomen door de weefsels in mililiter zuurstof per minuut (mlO2/min)Dit moet uiteraard in balans zijn in het lichaam om een gezonde situatie te hebben.
– Een te laag zuurstof aanbod (Do2) bij een zelfde hoeveelheid zuurstof verbruik (VO2) is niet goed
– Een te hoog zuurstof verbruik (VO2) bij een zelfde hoeveelheid zuurstof aanbod (DO2) is ook niet goedNormaal wordt ongeveer 25% van het zuurstof aanbod verbruikt door de weefsels (oftewel VO2/Do2 = 25%)
Dit heet de Zuurstof Extractie Ratio, en de officiele normaalwaarden zijn tussen 22% en 30%
Een verandering in deze Zuurstof Extractie Ratio is een diagnostische waarde voor een dreigende shock. Vaak zie je eerst deze waarde veranderen (buiten de normaalwaarden), en daarna ontstaan de symptomen van shock.En als je dan afwijkende waarden gaat zien waarbij vaak het de vraag naar zuurstof hoger is dan het aanbod (VO2 is relatief te hoog voor het DO2) dan kan je een paar dingen doen om de vraag naar zuurstof te doen dalen. Een bekend voorbeeld is pijnstilling (pijn kost een hoop zuurstof!) maar bijv ook koorts, etc.
Mocht je willen weten hoe je het precies de Zuurstof Extractie Ratio uitrekent dan staan de formules hier: http://www.vvizvmail.be/Repository/Bijscholingsmodule/testO2transport_oktober2014.pdf
In dit artikel van het NTVG staat ook nog wel een aardige uitleg op basis van een casus in de kindergeneeskunde, misschien heb je daar ook wat aan: https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a1195.pdf
Groetjes, Danielle
Log in to reply.