Home Forums Algemene vragen Stervensfase en palliatieve zorg/nazorg

  • Stervensfase en palliatieve zorg/nazorg

    Posted by Corine Ouwehand-van Beelen on 2022-01-30 om 14:15:34

    Hoi Daniëlle,

    Ik ben aan het leren voor mijn tentamen MB2. Het valt mij op dat het stervensproces bijna niet behandeld wordt in de theorie. Toch maken wij in welke zorgsetting je ook werkt veel sterven mee en hiermee gepaard gaande vragen van naasten en patiënt zelf. Ik vind het soms best lastig om goed uit te leggen wat er precies in deze fase gebeurd met onze organen en waar alle symptomen vandaan komen. En toch is het heel belangrijk om te begrijpen wat er gebeurd zodat angsten en verkeerde info weerlegd kunnen worden.

    Ook de palliatieve zorg en de nazorg is een ondergeschoven kindje in de zorg. Meer aandacht en uitleg hierover zou mij helpen om mijn patiënten betere zorg te kunnen geven.

    Is bovenstaand misschien een idee voor een volgend onderwerp?

    Groetjes,
    Corine Ouwehand

    Danielle antwoordde 2 years, 10 months ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2022-01-31 om 12:01:18

    Hoi Corine @c-ouwehand ! Ja snap ik heel goed, dat is zeker iets wat je veel tegenkomt. Het lastige is dat elk sterven anders gaat, en het hangt ook heel erg af van de doodsoorzaak hoe het beloop er -gemiddeld genomen- uit zal zien. Er is niet 1 reden / 1 manier fysiologisch gezien van overlijden. Vandaar dat 1 video erover maken vrij ingewikkeld is 😉

    Ken je Pallialine al? Zij maken richtlijnen voor de palliatieve zorg, en daarbij omschrijven ze vaak vanuit een symptoom (bijv jeuk) de ontstaanswijze, de diagnostiek en de behandeling. Ook hebben ze een sectie over “Rondom het levenseinde” waarvan ik denk dat je vooral zorg in de stervensfase interessant zal vinden. Ze hebben het onder andere over het anorexie-cachexie-syndroom dat leidt tot de ((voor zorgverleners bekende / voor naasten vaak onbekende)) Cheyne Stokes ademhaling. Ook staan er ‘markeringen van de stervensfase’ en ‘oorzaken van een verstoorde stervensfase’ en vervolgens stappen in het beleid die gedaan kunnen worden.

    Ik heb het anorexie-cachexie-syndroom op mijn inspiratielijst gezet voor nieuwe onderwerpen! Eerstvolgende keer dat we onderwerpen gaan uitkiezen wordt deze in de overwegingen meegenomen.
    Groetjes, Danielle

     

Log in to reply.