Home Forums Hart en Vaatstelsel stoppen antistolling

  • stoppen antistolling

    Posted by Silvana Essers on 2020-06-29 om 14:39:29

    Hallo daniëlle,

    Een vraag over antistolling medicatie. Ik lees op farmaceutisch kompas dat clopidogrel nog zo’n 5 tot 7 dagen nawerkt als je ermee stopt ( bijvoorbeeld voor een OK). Maar ik zie ook op de werkvloer dat acetylsalicylzuur (aspirine) gewoon door mag worden genomen ten tijde van een operatie. Dit terwijl het beide trombocyten aggregatie remmers. Maar waar zit nu precies het verschil waarom het ene medicament moet worden gestopt en het ander door mag worden genomen ? Is dit omdat de acetylsalicylzuur onomkeerbaar is en wanneer je ermee stopt en het lichaam zelf weer overgaat naar de hemostase ?

    Groetjes Silvana

    Silvana Essers antwoordde 4 years, 5 months ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-06-29 om 16:00:28

    Hoi Silvana, zoals eigenlijk altijd geldt voor medicatie: er is geen ‘one size fits all’. Het gebruiken van medicatie gebeurt op basis van meerdere factoren:
    1) Huidige richtlijnen
    2) Situatie en wens van de patiënt
    3) Voorkeur van de voorschrijver

    In dit geval zullen met name 1 en 2 een rol spelen. Waar je eigenlijk een keuze tussen moet maken is enerzijds het risico van de bloedingen tijdens de operatie, en anderzijds het risico van het staken van de medicatie (je neemt ze immers niet voor niks). Hiervoor heeft elk ziekenhuis zijn eigen richtlijnen, en per patiënt zal deze afweging natuurlijk ook nog kunnen verschillen: Wat is de indicatie van de antistolling? Is dat preventie van hart/vaatziekte, of juist behandeling van hart/vaatziekte? Dat maakt namelijk een groot verschil op het risico voor tromboses)? En welke operatie moeten ze ondergaan? Je kan je voorstellen dat een hersenoperatie een iets terughoudender beleid zal voeren voor doorgebruiken antistolling, dan een simpel moedervlekje verwijderen of een darmoperatie waar geen bijzonderheden te verwachten zijn. Het valt je wellicht op dat WELKE trombocytenaggregatieremmer (aspirine, clopidogrel, ascal, etc) er genomen wordt, er in deze afweging eigenlijk er niet zo veel toe doet.

    In principe zullen de meeste richtlijnen dit zeggen over trombocytenaggregatieremmers: “continueren als de situatie en de ingreep dat toelaat”. Zie bijvoorbeeld deze richtlijn uit Groningen: https://hematologiegroningen.nl/protocollen/download/?id=2545

  • Silvana Essers

    Guest
    2020-06-29 om 16:57:22

    Dankjewel voor de snelle reactie. De patiënt in deze casus had clopidogrel na een CEA en moet nu een colonscopie krijgen. Hierbij moest ze stoppen met clopidogrel en starten met ascal…

    Groetjes Silvana

Log in to reply.