Hee Tobias! Welkom hier in de nieuwe website 🙂 De uitgang voor druk kan inderdaad nogal eens verschillen, per land, per ziekenhuis, per afdeling, per ‘wat je meet’ (want grote kans dat je de bloeddruk wel nog rapporteert in mmHg 😉 ) De meestvoorkomende drukeenheden in ziekenhuis/zorg-setting zijn in elk geval mmHg, cmH2O en kPa…. Gelukkig kan je het gewoon omrekenen mocht je een keer in de war zijn (zoek even op Eenheden omrekenen mmHg en cmH2O)
In de thorax-drainage-theorie ben ik ook niet goed thuis, dus ik heb me geprobeerd in te lezen haha!
Allereerst: een negatieve druk is logisch: Het hele doel is dat vocht/pus/bloed/etc wordt weggevoerd. Dus dan komt een lichte negatieve druk natuurlijk wel zo goed uit, omdat dat zorgt voor een licht-zuigende werking. Dus dat -4cmH2O ‘neutraal’ is ben ik niet met je eens 😉 Het is een lichte negatieve druk (namelijk -4, oftewel een kleine beetje vacuum haha). Maar waarschijnlijk bedoelen ze met ‘-4 = normale druk’ dat het de normale druk is voor gebruik in een thoraxdrain, het is namelijk wél een normale instelling van je thoraxdrain-druk (zie reden aan begin alinea).
In deze powerpointpresentatie van het UMC Utrecht https://www.icverpleegkundige.com/files/Drainage.pdf lees ik dat bij een normale expiratie de negatieve druk in de pleura -4 cmH20 wordt. Dus daaruit redeneer ik dat een minimale instelling van je thoraxdrain nodig van -4 om te voorkomen dat de pleurabladen uit elkaar kunnen. Als de vacuumdruk van je thoraxdrain maar -2 of -3 is, en de expiratiedruk is -4 dan zal dus de expiratie winnen: Oftewel de pleurabladen laten los…. Not what you want 😉 …
Maar goed: Dat is wat ik heb kunnen uitzoeken op basis van een theorie-zoekopdracht in Google. Ik ben zelf GEEN specialist in thoraxdrainage. Hopelijk helpt dit je op de goede weg, maar ik zou als ik jou was nog een keer aan de longarts daar vragen hoe het nou echt precies zit! 🙂 … Enne: Laat mij dan ook even weten hoe het precies zit, dan leer ik ook weer wat 😀