Home › Forums › Ademhalingsstelsel › Thoraxdrain -> pendelen + borrelen?
-
Thoraxdrain -> pendelen + borrelen?
Posted by Romy on 2021-02-19 om 16:55:15Hallo iedereen:)
Het pendelen en borrelen van een thoraxdrainage systeem krijg ik maar niet onder de knie (voornamelijk het borrelen).
Vaak zie ik dat de systemen bij ons op H20-slot staan (passieve drainage). Hierbij moet tijdens de ademhaling van de patiënt de drain mee “pendelen”. Wanneer de drain borrelt bij de passieve drainage is (volgens mij) sprake van een luchtlekkage (wat dus niet goed is, toch?).
Wanneer we actief draineren moet de drain ook pendelen (dan is er geen sprake van een verstopping van de slang, toch?). Wat ik me afvraag is of de drain nu moet borrelen bij actieve drainage of niet? Ik hoor collega’s hier verschillende antwoorden op geven dus vandaar mijn vraag hier:)Alvast bedankt!
Groetjes Romy
Ellen antwoordde 3 years ago 2 Members · 6 Antwoorden -
6 Antwoorden
-
JufDanielle
Guest2021-02-22 om 10:52:26Hoi @romy_heuvels! Oeff dit is te specialistisch voor mijn kennis. Ik heb mijn best gedaan het voor je op te zoeken, en hier kom ik op uit:
Het hangt af WAAR het borrelt 😉 Vandaar de wisselende antwoorden waarschijnlijk? Het thoraxdrainagesysteem bestaat uit meerdere ‘kamers’: een vacuumregelkolom, een waterslotkolom en een opvangkolom.De waterslotkolom (bij de meeste systemen de middelste kamer, “water seal”) hoort niet te borrelen (wel borrelen = lekkage)
De vacuumregelkolom (bij de meeste system de linker kamer, “suction control”) hoort wel zachtjes te borrelen (geen borrelen = lekkage, of juist te hard borrelen = te hoge vacuum instelling)Bronnen:
– artikel uit Nursing: https://www.icverpleegkundige.com/files/Werking-en-verzorging-van-een-thoraxdrain.pdf
– powerpoint van icverpleegkundige.com (handige site!) https://www.icverpleegkundige.com/files/thorax-drainage.pdfDit is wat ik heb kunnen vinden online, maar ik heb hier dus geen klinische ervaring mee. Dus of dit bovenstaande verschilt bij actief dan wel passieve drainage weet ik niet: Vraag het eens na bij een ervaren verpleegkundige, of de arts van de afdeling!
-
romy_heuvels
Guest2021-02-22 om 11:30:10Dankjewel voor de moeite!!! Ik werk deze week op de longafdeling dus ik ga het eens aan een longverpleegkundige vragen!
groetjes😊
-
tobiasvanroon12@gmail.com
Guest2021-02-23 om 19:58:42Hoi Romy,
Werken jullie nog met flessensysteem of hebben jullie een apparaat die fungeert als drain. Bijvoorbeeld de Thopaz of de thopaz+ ?
-
tomvanderleur
Guest2021-03-08 om 21:06:45Hoi @romy_heuvels!
[Wegens auteursrecht verwijderd door Danielle]
Er bestaat een Vilans protocol voor thoraxdrainage: Sommige werkgevers / opleidingen hebben standaard toegang tot de Vilans protocollen. Wellicht jouw werkgever/opleiding ook! Helaas mag ik de teksten van Vilans niet plaatsen zonder hun toestemming. -
JufDanielle
Guest2021-03-09 om 11:39:38Hoi @tomvanderleur ! Thanks voor deze aanvulling. Dit is het protocol van Vilans als ik het goed begrijp. Dit valt onder hun auteursrecht en mag helaas niet zomaar worden gedeeld zonder hun toestemming. Vandaar dat ik jouw tekst heb moeten verwijderen, sorry!
-
Hoi, Ik werk op Neonatale intensive care unit wellicht wel anders dan bij volwassen. Heb wel veel ervaring met thoraxdrainage.
Meestal zuig je actief als er nog sprake is van een defect. Het kan hierbij dus ook nog wel eens voorkomen dat de long nog niet helemaal goed aanligt en dus af en toe borrelt. Dit is een van de observatiepunten die wij vrij frequent uitvoeren. Je gaat over naar passief als de drain goed aanligt en bij ons op de afdeling 24 uur geen lucht meer geproduceerd heeft. Daarna klemmen we de drain af dit is bij ons de stap voor het verwijderen om te kijken of het goed gaat. Mochten er dan toch weer problemen voordoen kun je de drain weer open zetten en evt actief hier aan zuigen. Hoop dat je er wat aan hebt
Log in to reply.