Home Forums Voortplanting en ontwikkeling Uterus ruptuur

  • Posted by Lisehanskamp on 2024-10-07 om 15:23:51

    Hoi allemaal,

    In de video over keizersnede wordt een dreigende uterusruptuur genoemd als reden voor een secundaire sectio. Hoe herken je klinisch een dreigende uterusruptuur?

    Groetjes,

    Lise

    Lisehanskamp antwoordde 2 months, 2 weeks ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2024-10-08 om 10:00:23

    Hoi Lise!
    Een (dreigende) uterusruptuur is een levensgevaarlijke complicatie voor zowel baby als mama dat kan optreden als er al een litteken in de uterus zit. Denk hierbij met name aan een eerdere keizersnede = Hoe meer keizersnedes in de voorgeschiedenis hoe groter de kans. Dit is zeldzaam, ik lees in de literatuur cijfers van rond de 5-8 op de 1000 bevallingen. Iets hoger bij inleidingen met weeenstimulerende medicijnen (10-20 op de 1000 bevallingen). Maar het is zo ernstig dat dit een serieuze reden is om na keizersnede niet thuis te willen bevallen, en heel bewust de overweging te maken of je vaginaal wil bevallen of een geplande keizersnede wil.

    Bij alle zwangeren waarbij er een eerdere keizersnede is gedaan, en nu een vaginale bevalling wordt geprobeerd (TOLAC = Trial Of Labour After Caeserean) moet je hier altijd op bedacht zijn.

    Helaas komt het er op neer dat er maar weinig duidelijke symptomen zijn bij een dreigende uterusruptuur. Vaak zie je het pas als het daadwerkelijk gescheurd is. Vooral voor de baby is dit heel gevaarlijk. Er zijn wat studies gepubliceerd dat een afwijkend CTG je beste kans is om het vroeg te vangen. Maarja, een afwijkend CTG (<type 3) zie je natuurlijk vaker, ook als er géén ruptuur is. Dit is dus iets wat van te voren met de zwangere besproken moet worden en waarbij de wensen (en medisch adviezen) besproken worden in allerlei scenario’s.

    Vaak wordt bij de TOLAC dus een (continue) CTG aangeraden – waarbij een abnormaal CTG natuurlijk vanalles kan betekenen, maar onder andere een beginnende/daadwerkelijke uterusruptuur. Zeer ernstige CTG afwijkingen (type 4 of preterminale traces) is dan waar je het meest bang voor bent – zodra je dit ziet ga je meteen voor een SPOEDSPOED sectio (je hebt spoedkeizersnedes en spóédkeizersnedes zeg maar). Al ben je dan niet eens meer bezig met diagnose stellen – dat verliest alleen maar tijd.

    Lang verhaal kort: In de patiëntenpopulatie die al eerder een keizersnede heeft gehad denk je áltijd aan deze mogelijkheid. En als je dan pech hebt en tot de 0,5% hoort waarbij dit gebeurt dan ben je blij dat je in het ziekenhuis bent en meteen richting OK kan.

    Er zitten ook veel verloskundestudenten en -docenten in de Academie – misschien kunnen die hieronder nog meer duiding toevoegen!
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.