Home Forums Algemene vragen versnelde hartfrequentie = verhoogde bloeddruk

  • versnelde hartfrequentie = verhoogde bloeddruk

    Posted by Matthias Depotter on 2021-12-04 om 15:37:33

    Hallo,

     

    Ik begrijp niet zo goed hoe het komt dat een versnelde hartslag automatisch leidt tot een verhoogde bloeddruk. Pompt het hart niet gewoon sneller? heeft de contractie kracht niet te maken met het frank – sterlingmechanisme?

    Danielle antwoordde 3 years ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2021-12-06 om 13:26:08

    Hoi Matthias, Wat een leuke interessante vraag! Een versnelde hartslag leidt (gelukkig) niet standaard tot een verhoogde bloeddruk. Een versnelling van de hartslag is 1 van de factoren die ervoor KAN zorgen dat de bloeddruk stijgt. Maar dat hangt er heel erg van af wat de rest van de factoren doen (denk aan slagvolume, perifere weerstand, contractiekracht, etc etc etc).

    Het Frank Starling Mechanisme gaat niet over hartslagfrequentie maar over contractiekracht. Het volume (eind diastolisch volume) in de ventrikel – en dus hoeveel stretch er staat op de wand van het ventrikel – heeft een relatie met de kracht waarop dat ventrikel kan samentrekken. En dat is dan weer een factor in het slagvolume.

    Zo zie je dus dat hartslagfrequentie en contractiekracht twee van de afzonderlijke knoppen zijn waar ons lichaam aan kan draaien, om zo onze bloeddruk op peil te houden.

    Een reden voor het lichaam om aan die knop te gaan draaien is bijvoorbeeld (dreigende) shock: Je ziet dan een versnelling van de hartslagfrequentie om de cardiac output op peil te houden, en dus de bloeddruk in stand te houden.

    Ook zit er natuurlijk een maximum aan in hoeverre het lichaam aan de knop kan draaien en dat het nog effect heeft. Bij een extreem hoge hartslagfrequentie, laten we als voorbeeld nemen 300 slagen per minuut, dan zal de vultijd voor het hart zo ontzettend kort zijn (te weinig tijd om weer bloed in het hart te  krijgen) dat het slagvolume in elkaar stort, en dus dat de cardiac output en daarmee de bloeddruk in elkaar stort. Dit zien we bijvoorbeeld bij ventrikelfibrilleren.

Log in to reply.