Home › Forums › Farmacologie › vraagje over : Relatie tussen T1/2, Vd, Cl, Steady State (Vraagbaak Vraag)
-
vraagje over : Relatie tussen T1/2, Vd, Cl, Steady State (Vraagbaak Vraag)
Posted by annely haverbeke on 2023-05-04 om 12:33:44hallo,
begrijp ik het correct bij de CSS en rechtevenredigheid Ddag en F.
dat van zodra je eigenlijk iets wijzigt in de dagelijkse dosis of biologische beschikbaarheid ; je ook moet zorgen dat de klaring correct mee wijzigt anders heb je het gevaar voor overdosering of onderdosering.
als je alleen de dagelijkse dosis verhoogt en ook zorgt voor grotere biologische beschikbaarheid (vb paracetamol IV geven dan bereik je sneller de CSS maar als je deze blijft aanhouden (dagelijse dosis + 100% F) zonder te zorgen dat de klaring ook blijft goed verlopen heb je gevaar om over te doseren
Danielle antwoordde 1 year, 7 months ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi Annely!
In theorie wel inderdaad! Dus je hebt de formule goed begrepen. Goed bezig!!→ In de praktijk is de dosering de enige factor die je (makkelijk) kunt aanpassen.
→ Biologische beschikbaarheid wordt beïnvloed door het type geneesmiddel, de dosering, toedieningsroute en patientkarakteristieken zoals leeftijd, gewicht en genetische aanleg. Dit is dus niet een makkelijke knop om aan te draaien, en kan je beschouwen als een ‘vaststaand gegeven’.
→ Hetzelfde geldt voor klaring: ook voornamelijk een vaststaand gegeven. Dit heeft met name te maken met de nierfunctie en/of de leverfunctie (afhankelijk waar het medicijn precies wordt geklaard).Dit houdt dus in dat je alleen aan de knop dosering kan draaien om uiteindelijk de juiste dosering in iemands bloed te krijgen. Vandaar dat dosering zo’n hoofdrol speelt in álles wat te maken heeft met medicatie. Omdat Biologische beschikbaarheid en klaring vaak een vaststaand gegeven zijn, kunnen er richtlijnen gemaakt worden in de dosering van een geneesmiddel die voor heel veel mensen goede doseringen zullen zijn. Denk bijv aan de 4x1000mg paracetamol die voor de meeste mensen geldt.
Maar goed, mocht je dus weten dat iemands klaring heel anders is, dan zou het kunnen zijn dat je met de dosering van een geneesmiddel daar rekening mee moet houden. Als iemand bijv een verminderde nierfunctie heeft (en dus minder klaring) dan kan het zijn dat de dosering naar beneden moet worden bijgesteld. In het geval van paracetamol is ook de leverfunctie belangrijk bij dosering bepaling.(En deze formule is ook de reden dat IV doseringen heel anders kunnen zijn dan orale doseringen 😉 )
Hopelijk helpt dit een beetje 🙂 Groetjes, Danielle
Log in to reply.