Home Forums Spijsverteringstelsel Zuivel en calcium

  • Zuivel en calcium

    Posted by Kimberley Van Boxstel on 2020-08-13 om 09:56:29

    In mijn opleiding apothekersassistent zelfzorg geef je als advies bij vitamine D 4 portie zuivel van 150 gram per dag dit bevordert de calcium en hierdoor wordt vitamine D goed opgenomen.

    In mijn andere opleiding staat onder het hoofdstuk oncologie, dierlijke vetten waaronder dus zuivel zijn mede de oorzaak van de stijging patiënten met dikke darm kanker, zoveel dat dit in korte tijd kanker nummer 1 wordt.

    Even gegoogeld en bij het voedingscentrum staat dat het eten van zuivel de kans op darmkanker kan verlagen en dat het risico op diabetes 2 wordt verlaagd met het eten van yoghurt.🤷🏻‍♀️

    En wie is er niet opgegroeid met, melk is goed voor elk.

    Ik vind dit dus nu zo moeilijk hoe kun je iemand nu nog een advies geven met de mededeling in het achterhoofd dat kanker alleen maar toe neemt door het eten van zuivel en ja we weten allemaal TEVEEL is nooit goed.

    Graag hoor ik jullie mening.

     

    JufDanielle antwoordde 3 years, 9 months ago 1 Member · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • indra.vanbeek@outlook.com

    Guest
    2020-08-13 om 12:22:58

    Hi Kimberly,

    Heel begrijpelijk dat je dat lastig vindt! Adviseren rondom voeding blijft lastig door nieuwe inzichten uit onderzoeken. Persoonlijk zou ik het dan ook niet adviseren om zuivel erbij te nemen, maar meer te kijken naar andere calciumbronnen, want dat is waar het uiteindelijk om gaat, de combi calcium en vit D. Voorbeelden van calciumbronnen buiten zuivel zijn broccoli, amandelen, hazelnoten, kikkererwten en witte en bruine bonen.

    Daarnaast kan je ook nog de andere kant belichten namelijk het vermijden van alcohol, koffie en zout gezien dit ervoor zorgt dat ons lichaam meer calcium verliest.

    Misschien heb je er wat aan!

  • Kimberley Van Boxstel

    Guest
    2020-08-13 om 13:12:43

    Hoi Indra

    dank voor je reactie, ja idd ik dacht zelf ook al aan andere niet dierlijke bronnen, maar omdat dit echt een specifiek onderdeel was voor de opleiding en examen dacht ik al wat zou ik er mee doen als ik een patiënt cliënt had?

    Ik wil namelijk straks verder in de oncologie vandaar dat ik dat een tegen strijdig advies vond.

    Fijn dat je mee dacht ☺️

  • JufDanielle

    Guest
    2021-03-25 om 22:23:46

    Hoi @kimberley-van-boxstel en @indra-vanbeekoutlook-com ! Ik werd via de mail op de hoogte gesteld van deze berictenwisseling, sorry dat ik zo laat pas reageer. Calcium uit planten kan niet optimaal worden opgenomen, vandaar de aanbeveling om het uit zuivel te halen: het advies van de apotheekopleidimg is dus correct!

    Tevens is zuivel niet de boosdoener qua darmkanker (en andere soorten kanker), zie bijv deze meta-analyse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6518136/

    “In conclusion, high consumption of total dairy products and total milk was associated with a lower risk of developing CRC at any anatomic location, including the proximal and distal colon and the rectum. Low-fat milk consumption was associated with a lower risk of CRC, but this association was restricted to colon cancer. Cheese consumption was associated with the prevention of CRC, specifically proximal colon cancer.”

    Het advies is dus ook:  Vitamine D + zuivel !
    Uiteraard kan je afhankelijk van je dieet (bijv veganistisch) andere keuzes maken, en dan kom je op de plantaardige alternatieven uit. Maar de drijfveer voor die verandering tov het algemene advies is dan veganisme, niet risico op darmkanker 😉 groetjes, Danielle

     

Log in to reply.