Hoe jouw hersenen leren
Leren wordt een stuk makkelijker als je weet hoe jouw hersenen leren. Want helaas hebben onze hersenen hebben geen SAVE knop…
Dat zou toch wel heel makkelijk zijn: Als je informatie kon opslaan in jouw hersenen met hetzelfde gemak zoals je op ‘Opslaan’ klikt in je Word-documentje!
Maar wist je dat onze hersenen er juist voor zijn gemaakt om te vergeten? Je krijgt namelijk allerlei prikkels uit jouw omgeving: En dat gaat de hele dag zo door, vanuit al jouw zintuigen, en natuurlijk allemaal tegelijk. Echt mega veel informatie dus! Misschien is het dus niet eens zo slecht dat we niet alles onthouden van een dag… Maarja… Allemaal leuk en aardig, maar dat studieboek dat voor je neus ligt: Het zou toch fijn zijn als DAT wel blijft hangen…
Voor het onthouden van informatie hebben we vier belangrijke spelers in onze hersenen:
De hersenschors
Dat is de buitenste laag van de hersenen. Hier wordt informatie ontvangen, verwerkt, gecoordineerd EN geinterpreteerd. Ook speelt het een rol in het allereerste geheugen wat je aan deze informatie overhoudt een rol.
Prefrontale cortex
Een speciale plek van de hersenschors is precies aan de voorkant van onze hersenen, net achter ons voorhoofd. Dit heet de prefrontale cortex. Deze plek is verantwoordelijk voor onze organisatie, planning, sturing van ons gedrag, en ook komen hier onze gedachten vandaan. Verder speelt het een belangrijke rol in je korte termijn geheugen.
Hippocampus
Dan hebben we de Hippocampus, een klein gebiedje dat de informatie uit de hersenschors ontvangt en daarvan de meest bruikbare informatie selecteert. Van deze informatie wordt het geheugen versterkt. De onbruikbare informatie zal je al snel vergeten.
Amygdala
En dan als laatste de Amygdala, dat is een hersenkern die dichtbij de hippocampus ligt. Deze scant alle informatie die bij de hippocampus binnenkomt op een mogelijke emotionele lading. Als er een emotionele lading is, zal je het sneller en beter onthouden. Dit is een belangrijke manier om te overleven: De gevaarlijke of potentieel gevaarlijke situaties onthouden we goed, zodat we in de toekomst weer kunnen overleven.
Deze vier spelers werken samen om informatie stap voor stap te onthouden
In de tweede les van de Studietips Cursus krijg je hier nog verder uitleg over, en je krijgt een mooi overzicht van de 5 stappen waarmee onze hersenen informatie opslaan. En natuurlijk hoe jij invloed kan hebben op wát jouw hersenen opslaan 😉 Vervolgens gaan we deze theorie in de rest van de Studietips cursus gebruiken om te kijken waarom studietechnieken werken en welke het beste werken in welke situaties!
Deze cursus is beschikbaar voor alle Academieleden vanaf level 2 (lees hier meer).