Home Forums Urinewegstelsel behandeling UWI

  • behandeling UWI

    Posted by stijn on 30/03/2024 om 19:50

    in uw filmpje bij UWI spreekt u van verschillende behandelingen waaronder:

    nitrofuratoine (furadatine?)

    fosfomycine

    Wat is de mechanische werking van de medicatie en waarom moet je bv 7d of éénmalig van innemen? want ook bij nitrofuratoine kan je toch langer innemen? bv 6mnd?

    stijn antwoordde 1 month, 1 week ago 3 Members · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    04/04/2024 om 10:53

    Hoi Stijn!
    Nitrofurantoine (= generieke naam, merknamen zijn in NL : Furabid en Furadantine) en fosfomycine zijn allebei antibiotica.

    In de les over antibiotica kun je de belangrijkste verschillen op werkingsniveau leren.
    → In nitrofurantoine *rem* je de bacteriegroei (=bacteriostatische werking). Om de bacterien dus helemaal uit te schakelen moet je dat wat langer achter elkaar slikken
    → Fosfomycine daarentegen is *bacteriedodend* (=bacteriocide werking). En je bereikt er snel hoge concentraties van. Dit zal dus met een eenmalige dosis vaak al voldoende zijn!

    Langdurige behandeling met bijv nitrofurantoine bestaat inderdaad ook, maar dit is ter preventie van UWI in mensen die daar heel vatbaar voor zijn. Je bent in de basis daarmee dus niet een UWI aan het behandelen maar aan het voorkomen.

    Hopelijk is dat zo een beetje duidelijk 🙂
    Groetjes, Danielle

  • stijn

    Member
    05/04/2024 om 18:56

    Waarom wordt er dan meestal voor bacteriostatische werking gekozen als het langer duurt om de bacteriën helemaal uit te schakelen? terwijl fosfomycine daarentegen bacteriedodend/ bacteriocide werking heeft en met een eenmalige dosis vaak al voldoende is? wanneer wordt er gekozen voor een bacteriostatische werking en bacteriocide werking? zeker bij ouderen?

    werkt deze middelen dan enkel alleen in de blaas of ook ergens anders in het lichaam? Omdat het een soort antibioticum is?

  • Tamara

    Member
    06/04/2024 om 15:26

    In de les van antibiotica zie je de verschillende werkingen van de antibiotica, en daarbij de bacteriën. Ook het aangrijpingspunt word daarin uitgelegd

    Bactericide vs. bacteriostatisch

    Antibiotica kunnen op verschillende, bij voorkeur specifieke, aangrijpingspunten werken om de groei van gevoelige kiemen te verhinderen. Bacteriostatische antibiotica verhinderen de kiemgroei tijdelijk, bactericide antibiotica doen dit definitief. Bij een normale afweer van de patiënt is er geen reden om voor de ene of de andere groep te kiezen. Bij ernstige infecties zoals meningitis, bacteriëmie of bij patiënten met neutropenie of immunodepressie worden bij voorkeur bactericide antibiotica gebruikt. Combinatieproducten zijn enkel aangewezen bij aangetoonde synergische werking van de moleculen of indien 2 kiemen met verschillende antibiotica moeten behandeld worden.

    Succes, super interessant die bacteriën en antibiotica

  • stijn

    Member
    08/04/2024 om 14:56

    bedankt tamara voor u uitleg

    idd zeer interessant die AB, zeker omdat het zoveel voorkomt en kunt u ook de vraag bijstellen de nut en wanneer te gebruiken.

Log in to reply.