Home Forums Voortplanting en ontwikkeling Borstvoeding past samenstelling aan?

  • Borstvoeding past samenstelling aan?

    Posted by wavwijk on 08/04/2024 om 10:06

    Ha Daniëlle,

    Begrijp ik het goed dat je zei dat niet alleen de hoeveelheid borstvoeding zich aan het kind aanpast, maar ook de samenstelling? Wat zou zich daar in kunnen aanpassen?

    Groetjes Willeke

    wavwijk antwoordde 1 month, 1 week ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    08/04/2024 om 14:05

    Hoi Willeke,

    Jazeker 🙂 Het is een bijzondere, dynamische vloeistof die zich aanpast aan de benodigdheden van het kind. De bekendste voorbeelden zijn
    → veranderingen in samenstelling naarmate het kind ouder wordt. Netzoals de flesvoeding andere samenstellingen heeft voor leeftijdsgroepen, past ook de moedermelk zich aan naarmate de leeftijd verandert.
    → en er zijn ook meer korte-termijn veranderingen / dagelijkse veranderingen door bijvoorbeeld voedingspatroon van moeder (meest bekend zijn de geur/smaakstoffen, dus melk proeft elke keer net wat anders). Maar denk bijv ook aan het doorgeven van koemelkantigenen als dat is geconsumeerd door moeder wat juist problemen kan opleveren als baby allergisch blijkt te zijn voor koemelk. Als moeder dan stopt met consumtie zal er daarna geen koemelkantigeen meer in de moedermelk terechtkomen.
    → het dag en nacht ritme (meer slaaphormoon in de melk ‘s avonds en ‘s nachts dan overdag)
    → en de samenstelling van de afweerstoffen en -cellen op basis van ziektekiemen waaraan het kind wordt blootgesteld.

    Super interessant dus eigenlijk! Persoonlijk vind ik dit echt fascinerend. Vooral dat laatste punt: De afweerstoffen en -cellen passen zich aan, aan de behoeften van het kindje. Het kusjes geven van je babytje is onweerstaanbaar als ouder-zijnde, maar dat is dus evolutionair niet alleen omdat je ze gewoon heel lief vindt, maar ook omdat je op die manier “samples” van hun microbioom binnenkrijgt waardoor de melk zich kan aanpassen aan de omstandigheden van het kind.
    Nog iets moois: En het is geen éénrichtingsverkeer bij de borst: ook de andere kant op kan speeksel van de baby (via de tepel) directe signalen geven en zo de melk veranderen.

    Kortom, super interessant dus!!
    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂
    Groetjes, Danielle

  • wavwijk

    Member
    08/04/2024 om 17:39

    Wauw, dat is wel echt bijzonder ja!

    Hier had ik geen idee van.

    Hoe mooi het menselijk lichaam!

    Ik vind het ook goed dat je zegt in je filmpje dat Fed is best.

    Als er bij pasgeborenen opmerkelijke/ ingrijpende afwijkingen blijken of de bevalling is bijzonder zwaar geweest of een combinatie van beide heeft plaatsgevonden, dan is het onbegrijpelijk dat lactatiekundigen/ verpleegkundigen het zogen bijna afdwingen. Je moet als vrouw flink in je schoenen staan om aan te geven wat je dan nodig hebt. Hier kunnen sommige collega’s in de zorg echt nog in groeien.

Log in to reply.