Home Forums Spijsverteringstelsel Chronische pancreatitis

  • Chronische pancreatitis

    Posted by wavwijk on 18/04/2024 at 09:40

    Hallo,

    Wat voor soort medicatie krijgt iemand met chronische pancreatitis? Is dit alleen pijnmedicatie of ook nog iets in de vorm wat de ontsteking voorkomt/ remt?

    Blijft iemand met chronische pancreatitis standaard onder behandeling van een arts of meld een patiënt zich wanneer hij weer klachten ervaart?

    Ontsteking van de alvleesklier is niet altijd necrotiserend toch? Waar zit hem dat in dat het weefsel afsterft?

    Groetjes Willeke

    wavwijk replied 1 week, 1 day ago 2 Members · 2 Replies
  • 2 Replies
  • Danielle

    Administrator
    18/04/2024 at 10:55

    Hoi Willeke,
    Een pancreatitis is een (steriele) ontsteking van de alvleesklier. De enzymen die ons eten afbreken worden met name gemaakt in de alvleesklier. Maar als die enzymen om de 1 of andere reden niet bij de darmen komen, maar blijven ‘staan’ in de alvleesklier dan gaan ze dus de alvleesklier afbreken. Dit geeft een ontzettend naar ziektebeeld waarbij je dus je eigen orgaan aan het verteren bent.

    Dit is meestal tijdelijk: De acute pancreatitis. Een kort maar intens ziektebeeld.
    Het kan ook langer duren (of als de acute pancreatitis steeds weer terugkomt). Dit noemen we chronische pancreatitis. Hierdoor zal ook het alvleesklierweefsel verlittekenen, waardoor de normale functies van de alvleesklier steeds minder kunnen worden uitgevoerd (=spijsverteringsenzymen maken en bloedglucose reguleren)

    De ontsteking kunnen we niet remmen helaas. We behandelen met name symptomen en complicaties. En natuurlijk het weghalen van de oorzaak als mogelijk (denk bijv aan stoppen met alcohol drinken, of het weghalen van een galsteen die de boel blokkeert zoals met een ERCP, of het stoppen van medicatie die dit als bijwerking veroorzaakt). meestal komt de medicamenteuze behandeling neer op:
    – Pijn is een belangrijk symptoom inderdaad, dus medicamenteus of door een pijnblokkade via het pijnteam/anesthesie. De pijn kan per patient heel erg verschillen, sommigen hebben ernstige buikpijn continue, sommigen alleen in aanvallen, en sommige (vaak oudere patienten) hebben nauwelijks pijn. Dus wat er precies nodig is zal heel erg verschillen.
    – Als er te weinig verteringsenzymen in de darmen terecht komen dan moet dat worden gesuppleerd (pancreatine meestal) https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/p/pancreatine
    – Als de bloedsuiker ontregelt is dan heeft iemand een diabetes mellitus type 1 ontwikkeld op basis van alvleesklierontsteking. Iemand zal dan insuline moeten gaan spuiten.
    – En omdat er vaak vettige diarree optreedt zullen een hoop vetoplosbare vitamines verloren gaan, het kan nodig zijn om deze te suppleren.

    Als de klachten weer manageable zijn, en er hoeven geen operaties/ERCPs uitgevoerd te worden, dan kan de patient vaak weer naar huis. Wel moeten bijv die bloedsuikerwaarden goed in de gaten gehouden worden enzo, dus iemand zal vaak op controle komen.

    Een necrotiserende pancreatitis is een complicatie van een acute pancreatitis. Bij de acute pancreatitis is dan een hoop weefsel doodgegaan, als daar een bacterie bij weet te komen kan die daar lekker in gaan vermeerderen. Vaak gaat deze infectie ook ‘door’ naar andere omliggende organen bijvoorbeeld het maagdarmstelsel. Doordat het leidt tot orgaanfalen is dit een levensbedreigende infectie.

    Hopelijk helpt dit een beetje
    Groetjes, Danielle

  • wavwijk

    Member
    22/04/2024 at 16:58

    Ha Daniëlle,

    Bedankt voor je uitleg.

    Klopt het dat het necrotisch weefsel agv necrotiserend pancreatitis niet altijd operationeel verwijderd wordt? Ik dacht dat necrotisch weefsel altijd verwijderd moest worden.

    Je noemt dat iemand met chronische pancreatitis terug moet komen voor het checken van de bloedsuikerspiegel. Klinkt idd logisch. Ik dacht eerder dat iemand met necrotiserend pancreatitis terug zou moeten komen voor het in de gaten houden dat er niet meer weefsel necrotiseert.

    Spreek je in deze situatie nog van een steriele pancreatitis? Of is er bij necrotiserende pancreatitis altijd sprake van de complicatie van een bacterie?

    Groetjes Willeke

Log in to reply.