Home Forums Zenuwstelsel Het verschil tussen hersenbloedingen bij volwassenen en bij baby’s en kinderen

  • Het verschil tussen hersenbloedingen bij volwassenen en bij baby’s en kinderen

    Posted by Sylvana Minasian on 10/05/2024 om 17:11

    Hi Danielle,

    1. Wat is het verschil tussen hersenbloedingen bij volwassenen en bij baby’s en kinderen?
    Wat mij nog steeds een beetje onduidelijk is, en misschien wel redelijk voor de hand liggend, is dat ik heb begrepen dat hersenbloedingen door het lichaam zelf gestopt moeten worden, klopt dit? In hoeverre is het lichaam dan instaat om zelf een bloeding op te vangen (te stoppen, te herstellen en te genezen)? Dus hoe lost het lichaam dit op. Is het de bedoeling dat en hersenbloeding in beginsel vanzelf moet stoppen en pas als het erger wordt dat er dan een operatie aan te pas komt? Geldt dit dan voor elke soort (hersen)bloeding (het intracerebraal hematoom, de subarachnoïdale bloeding, de subdurale bloeding en de epidurale bloeding)? En geldt dit ook voor baby’s en kinderen?

    Daarnaast vraag ik mij af of het verloop van een (hersen)bloeding bij volwassenen in grote mate gelijk is aan dat bij baby’s en kinderen? Dit, omdat in de informatie (de literatuur, richtlijnen, beslisschema’s e.d.) vaak niet duidelijk is of dit voor volwassenen geldt of dat het ook op baby’s en kinderen van toepassing is.

    2. Ik heb begrepen dat bij een intracerebraal hematoom in de kleine hersenen (cerebellum) een operatie alleen zinvol is bij bloedingen (hematomen) die groter zijn dan 3 cm, maar wat betekent dit voor bloedingen die kleiner zijn dan 3 cm? Moeten deze bloedingen vanzelf stoppen? Waarom is een operatie pas zinvol bij bloedingen die groter zijn dan 3 cm? En geldt dit dan ook weer voor baby’s en kinderen?

    Sylvana Minasian antwoordde 3 days, 3 hours ago 3 Members · 7 Antwoorden
  • 7 Antwoorden
  • John bijlsma

    Member
    10/05/2024 om 23:51

    1. **Oorzaken:**

    – **Volwassenen:** Bij volwassenen zijn de meest voorkomende oorzaken van hersenbloedingen hoge bloeddruk, arteriosclerose (verharding van de bloedvaten), hoofdletsel, en bloedstollingsstoornissen. Ook spelen leefstijlfactoren zoals roken en alcoholgebruik een rol.

    – **Baby’s en Kinderen:** Bij baby’s en kinderen zijn de oorzaken vaak anders. Mogelijke oorzaken kunnen zijn geboortetrauma (zoals een traumatische bevalling), afwijkingen in de bloedvaten (zoals arterioveneuze malformaties), infecties, en hoofdletsel. Hersenbloedingen bij kinderen kunnen ook gerelateerd zijn aan aangeboren of erfelijke aandoeningen.

    2. **Risicofactoren:**

    – **Volwassenen:** De risicofactoren bij volwassenen omvatten leeftijd, hoge bloeddruk, roken, alcoholgebruik, en eerdere vasculaire problemen.

    – **Baby’s en Kinderen:** Bij deze groep zijn risicofactoren meer gerelateerd aan prenatale factoren, zoals problemen tijdens de zwangerschap of complicaties tijdens de bevalling, en fysieke kwetsbaarheid van het zich nog ontwikkelende brein.

    3. **Symptomen en Gevolgen:**

    – **Volwassenen:** Symptomen van een hersenbloeding kunnen zijn ernstige hoofdpijn, verwardheid, verlamming aan één kant van het lichaam, spraakproblemen, en bewustzijnsverlies.

    – **Baby’s en Kinderen:** Symptomen kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd en de omvang van de bloeding, maar kunnen onder meer voedingsproblemen, een opvallend groot hoofd of een snel toenemende hoofdomvang, lethargie, en in ernstige gevallen convulsies omvatten.

  • Sylvana Minasian

    Member
    11/05/2024 om 09:25

    Hi John,

    Bedankt voor je antwoord. Mijn vraag ziet alleen niet op de oorzaak, risicofactoren symptomen of gevolgen, maar juist het verloop van een (hersen)bloeding e.d. Misschien heb ik mijn vraag niet duidelijk geformuleerd (dat zou kunnen). Ik wacht nog even de reactie van anderen af en anders zal ik proberen mijn vraag anders te formuleren.

    • Danielle

      Administrator
      11/05/2024 om 12:56

      Hoi Sylvana,
      Ik denk dat het allereerst handig is om hersenbloedingen bij volwassenen als compleet ander ziektebeeld te gaan zien als hersenbloedingen bij baby’s en kinderen. De oorzaken, risicofactoren, behandelingen, overwegingen zijn heel anders. Dit laat John prachtig zien in zijn reactie. Maar dat zou ik inderdaad ook in mijn achterhoofd houden bij het zoeken naar literatuur: Als er iets over volwassenen staat dan is dat niet persé zo bij kinderen – en andersom.

      Wel geldt dat bij elke behandeling de voordelen moeten opwegen tegen de nadelen. Dit geldt bij alle behandelingen die we doen in de gezondheidszorg, en dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

      Een bloeding in het lichaam zal inderdaad door het lichaam zelf worden opgelost, dit geldt ook voor bloedingen in de hersenen. Hierover kan ik de video over bloedstolling aanraden. Elke bloeding lost zichzelf op: Het is alleen de vraag of je niet overlijdt in de tussentijd – daar komt dan de gezondheidszorg om de hoek kijken. Denk aan hechtingen zetten, arteriële bloedingen waarvoor we heftig ingrijpen, en ook hersenoperaties.

      Want het nare van bloedingen in de hersenen is, is dat het in onze schedel zit: De hersenen kunnen niet uitzetten en lopen dus risico om verdrukt te worden. Dit noemen we inklemming: Als een proces in de hersenen (bijv bloedingen) lijdt tot inklemming dan moeten we operatief gaan ingrijpen om te voorkomen dat iemand op dat moment overlijdt.

      Factoren die tot inklemming kunnen leiden zijn: de grootte van het hematoom dat ontstaat, de snelheid waarmee het ontstaat en de precieze plek waar het ontstaat. Als je dan vervolgens inklemming krijgt dan krijg je allerlei symptomen en afwijkingen bij lichamelijk onderzoek, de bekendste is afwijkingen bij pupilreflex (oftewel met een lichtje in de ogen schijnen en dan kijken wat de pupillen doen).

      Er bestaan inderdaad allerlei verschillende soorten bloedingen. Bijvoorbeeld bloedingen die ontstaan door trauma (bijv auto-ongeluk) die zorgen vaak voor dreigende inklemming en moeten daarom vaak operatief worden behandeld. Maar een ‘spontane’ hersenbloeding zoals je nog wel eens ziet bij ouderen zorgen eigenlijk nooit voor inklemming.

      Een hersenoperatie doe je niet zomaar. De nadelen en risico’s zijn groot. Dus als er géén dreigende inklemming is, dan wegen de voordelen van de operatie niet op tegen de nadelen en risico’s van een hersenoperatie. Maar als iemand aan het doodgaan is aan de inklemming, of zeer ernstige neurologische symptomen krijgt, dan kan een operatie juist voordeliger zijn. Op die manier zal in elke casus worden afgewogen wat gunstiger is voor de patiënt: Niet opereren of juist wel opereren.

      Ik kan me inderdaad voorstellen dat er richtlijnen binnen de acute neurochirurgie bestaan om te bepalen bij wie de operatie mogelijk voordeliger is dan afwachtend beleid. En dat daar de 3 cm vandaan komt. Ik heb die specifieke richtlijn niet kunnen terugvinden, maar ik ben natuurlijk ook geen neurochirurg 😉 De behandelend neurochirurg in zo’n casus zou je daar meer over kunnen vertellen.

      Hier in elk geval de richtlijn acute neurochirurgie die ik heb kunnen vinden: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/herseninfarct_en_hersenbloeding/acute_behandeling_bij_hersenbloeding/acute_neurochirurgie_bij_hersenbloeding.html
      Met daarin bijvoorbeeld “Wees zeer terughoudend met het opereren van patiënten met een spontaan intracerebraal hematoom.” En “Overweeg evacuatie van een infratentorieel hematoom bij progressieve neurologische achteruitgang of bij initiële slechte neurologische toestand.” (oftewel in de lijn van wat ik hierboven uitleg)

      Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes, Danielle

      Bloedstolling: https://jufdanielleacademie.com/courses/bloed/lessons/bloedstolling/
      pupilreflex: https://jufdanielleacademie.com/courses/klassieke-zintuigen/lessons/pupilreflex/

  • Sylvana Minasian

    Member
    12/05/2024 om 21:23

    Hi Danielle,

    Bedankt voor je uitleg! De reden dat ik dit vraag is omdat ik bezig ben met een vooronderzoek voor mijn scriptie. Ik had wat informatie gevonden op een site van een docent kinderneurologie en er zijn zaken die voor mij wat onduidelijk zijn.

    Zij schrijft inderdaad dat opereren risicovol is en dat er om die reden bij een intracerebraal hematoom bij kinderen alleen een operatie wordt uitgevoerd bij grote bloedingen die zorgen voor een coma en bij bloedingen die plaatsvinden in de kleine hersenen. Opereren bij grote bloedingen die zorgen voor een coma, dat ligt redelijk voor de hand, maar ik vraag mij meteen af waarom bloedingen in de kleine hersenen bij kinderen dan (altijd wel) geopereerd moeten worden (want zo komt het op mij over). Vervolgens werd er op een onderwijslocatie op deze site vermeld dat een operatie alleen zinvol is gebleken bij bloedingen in de kleine hersenen die groter zijn dan 3 cm.

    Vervolgens ben ik de literatuur e.d. ingedoken en ik kan alleen achterhalen dat die 3 cm past bij een beslisschema wat wordt weergegeven in een verslag van een nascholingswerkgroep op neurologie.nl, wat (volgens mij) alleen van toepassing is op volwassen. Over het besluit om bloedingen in kleine hersenen bij kinderen (altijd) te opereren kan ik niet heel veel vinden wat mij een duidelijk antwoord geeft. Ook de bronnen die zij bij haar tekst heeft gevoegd geven hierop geen antwoord.

    Helaas is het mij nog steeds niet gelukt om deze docent te pakken te krijgen (volgens mij heeft zij het erg druk), dus vandaar deze vragen. Misschien heb jij een idee op welke manier ik achter deze informatie kan komen als zij niet reageert? Mogelijk moet ik dan een andere docent kinderneurologie benaderen, maar zij heeft natuurlijk dit stuk geschreven. Kortom, ik ben een beetje zoekende naar informatie op dit punt.

  • Sylvana Minasian

    Member
    12/05/2024 om 23:02

    Even voor de volledigheid. In mijn tekst hierboven bedoel ik met kinderen: baby’s en kinderen.

    • Danielle

      Administrator
      13/05/2024 om 10:39

      Oh wat super interessant! Ja dat is inderdaad handig om dat bij de betreffende deskundige neer te leggen.

      Ik hoor hier vooral een interessant PICO onderwerp in! Bijvoorbeeld zoiets:
      Patient = kinderen met cerebellumbloeding
      Interventie = chirurgische ingreep om dit te behandelen
      Controlegroep = Geen chirurgische ingreep, of misschien wil je liever controlegroep: kinderen cerebellumbloeding < 3 cm?
      Outcome = Slaging van de operatie, bijvoorbeeld overleving of het neurologisch functioneren na de behandeling.

      Maak er vooral je eigen draai van, zoek even de juiste engelstalige terminologie hierbij.
      En dan zou je dat kunnen nazoeken op PubMed.

      Succes!! Mocht je wat interessants ontdekken dan mag je het altijd hier delen, ik ben ook wel benieuwd! Leer ik ook nog wat bij 🙂

  • Sylvana Minasian

    Member
    17/05/2024 om 18:21

    Ja, dat is het ook. Ik denk alleen dat ik een vreemde eend in de bijt ben hier, omdat ik jouw platform juist zo handig vind om basiskennis op te doen op dit punt.

    Ik ben namelijk een masterstudent strafrecht en in jurisprudentie komen (hersen)bloedingen in medische termen ook voor. Nu ben ik wat achtergrondinformatie aan het verzamelen over hersenletsel bij baby’s en kinderen. Dit kan van belang zijn voor de eventuele strafbaarheid, de mate waarin kindermishandeling wordt aangenomen en de eventuele signalen waar een rechter op moet attenderen in bepaalde situaties die geen kindermishandeling zijn en dus ook de strafbaarheid hiervan kunnen bepalen. De rechtspraak laat hier en daar nog wat steken liggen bij het wel of niet aanstellen van een deskundige (omdat ze geen idee hebben waar het over gaat en zij afhankelijk zijn van deskundigen). Juist om die reden wil ik een stuk medische informatie meenemen in dit verhaal (tot op zekere hoogte), gelet op het causaal verband (oorzaak-gevolg) en dus de noodzaak van het aanstellen van een deskundige in een strafzaak.

    Daarnaast vindt ik het zelf ook reuze interessant en wil de lezer goed kunnen meenemen en dit kan alleen als ik zelf goed begrijp waar ik over schrijf. Vandaar mijn vragen, want ik ben natuurlijk best een leek op dit punt.

    Overigens is het mij nog steeds niet gelukt om die docent te pakken te krijgen, dus het is wel een enorme zoektocht, maar ik geef niet op!

    Zijn er nog meer medische databanken die ik kan bezoeken? Mogelijk ook in het Nederlands?

    Op de website http://www.kinderneurologie.eu is ook een onderwijsplein te vinden en misschien heb je er iets aan bij het maken van studiemateriaal 🙂 Mocht ik nog extra informatie vergaren, dan zal ik het zeker hier delen!

Log in to reply.