Home Forums Voeding Overconsumptie fructose uit fruit

  • Overconsumptie fructose uit fruit

    Posted by Katleen on 07/05/2024 om 16:58

    Hoi Danielle,

    Ik bekeek nog eens jouw filmpje over koolhydraten omdat ik op zoek ben naar een antwoord op de vraag of je ook ‘te veel’ fruit kan eten. Mijn inziens kan een overconsumptie van fruit de inname van andere aanbevolen voedingsgroepen in de weg staan. Maar daarnaast vraag ik me af of je bij (bijvoorbeeld) een inname van 500g fruit ook een te hoge dosis fructose kan innamen waardoor het risico op verhoogde vetopslag, verhoogd risico op insulineresistentie en dus een verhoogd risico op de ontwikkeling van diabetes loopt? Of gaat dit alleen op voor fructose die we in fruitsappen en frisdranken vinden?

    Met vriedenlijke groetjes,
    Katleen

    Katleen antwoordde 6 days, 4 hours ago 2 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    10/05/2024 om 11:36

    Hoi Katleen!
    Fructose is fructose ongeacht waar het in zit.
    Ik zal het even bij Linda (de dietiste die meehelpt aan deze serie) navragen.

    Te veel fruit eten is in onze maatschappij niet echt een probleem, eerder dat er te weinig fruit gegeten wordt. Ik weet dat die gedachtengang veel voorkomt op social media hoor (het “te veel fruit = slecht” verhaal), maar ik ben van mening dat dat echt een schadelijke manier van denken is. Als je er zooo veel van eet (kilo’s, niet al bij 500 gr hoor!) dat het in de weg staat voor andere gezonde voedingsgroepen is het inderdaad te veel. Want elk teveel wat ons lichaam binnenkrijgt (of het nou fruit, patat of koekjes zijn) zal worden opgeslagen als vet. Maar goed, als je een stuk fruit neemt in plaats van snoepen snacken is het juist weer het beste alternatief aangezien de gezonde voedingsstoffen en vezels die erin zitten 😉 Ik zou niet die ene banaan laten liggen “omdat je al 500 gr fruit op hebt” en dan grijpen naar de koekjes zeg maar 😉

    Hopelijk heb je hier wat aan, en ik laat het weten als er reactie is van linda!
    Groetjes, Danielle

  • Danielle

    Administrator
    13/05/2024 om 10:03

    Hoi Katleen,
    Ik heb inmiddels Linda gesproken, zij stuurde dit antwoord 🙂 Hopelijk heb je er wat aan!!

    “Allereerst is het goed om te weten dat er grote verschillen zijn in het fructosegehalte tussen verschillende soorten fruit. In appel en peer zit bijvoorbeeld veel fructose, maar in bijvoorbeeld bananen, sinaasappels en aardbeien zit weinig fructose. Als het gaat om fructose, dan is “veel fruit eten” dus ook nog afhankelijk van welk fruit iemand eet. En hoewel er fructose kan zitten in fruit, is het belangrijk om niet te vergeten waarom fruit eten zo gezond is: het bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines en voedingsvezels. En het verkleint bijvoorbeeld het risico op hartziekten, beroerte, diabetes en longkanker. Eet wel bij voorkeur hele stukken fruit in plaats van het te drinken (in de vorm van fruitsappen en smoothies). Daarmee krijg je namelijk in één keer grote hoeveelheden (fruit)suiker binnen, het verzadigt een stuk minder en er is een verlies van voedingsvezels. Fruitsappen worden door het Voedingscentrum gezien als suikerhoudende dranken en die verhogen het risico op diabetes type 2. Probeer dus vooral te variëren tussen verschillende soorten (hele stukken) fruit, want daarmee varieert ook de voedingsstoffeninname (incl. fructose). Twee à drie stuks fruit per dag is voldoende. Het is inderdaad niet nodig om te “overdrijven”, want dat kan ten koste gaan van de inname van andere (gezonde) voedingsmiddelen.

    Bovendien zit fructose ook in honing en wordt fructose veelvuldig toegevoegd door de voedingsindustrie (bijvoorbeeld in de vorm van glucose-fructosestroop). Ook dat is een aanzienlijke bron van onze fructose-inname. Probeer sterk bewerkte producten daarom (ook) te vermijden.

    Voor het verdere antwoord op de vraag i.r.t. leververvetting, citeer ik graag een stukje uit de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes:

    Omdat fructose in vetzuren kan worden omgezet, wordt de consumptie van fructose soms in verband gebracht met een ongunstig effect op lipidenwaarden. Uit interventiestudies blijkt dat een stijging van het triglyceridengehalte en LDL- en totaalcholesterol enkel zichtbaar is bij de inname van grote hoeveelheden fructose (60 tot 100 gram per dag). Er zijn ook aanwijzingen uit observationeel onderzoek dat een hoge inname van fructose het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leversteatose (NASH) kan verhogen, maar het is onduidelijk bij welke hoeveelheid fructose de vetopstapeling in de lever wordt gestimuleerd. Wel is onderzocht dat fructose niet tot triglycerideverhoging en NAFLD leidt, wanneer het andere koolhydraten in de voeding vervangt. Er is meer onderzoek nodig naar de onderliggende processen die dit verband tussen fructose en leververvetting kunnen verklaren.

    Vier meta-analyses laten zien dat bij mensen met diabetes type 1 en 2 het vervangen van glucose door fructose juist resulteert in een kleine daling van HbA1c en triglyceriden. Het effect van fructose op de lipidenwaarden lijkt sterk beïnvloed te worden door het voedingsmiddel waaruit de fructose afkomstig is. Zo liet de consumptie van fruit in interventiestudies een gunstiger effect zien dan met fructose gezoete melkdrankjes en vruchtensap. Er is geen reden om aan te nemen dat fruitconsumptie tot een ongunstig lipidenprofiel zou leiden. Een meta-analyse die fruitconsumptie bij volwassenen zonder diabetes onderzocht, liet een 9% lager risico op hypertriglyceridemie zien bij ieder stuk fruit dat men per dag meer eet.

    • Katleen

      Member
      13/05/2024 om 13:26

      Dag Danielle en Linda,

      Heel erg bedankt voor jullie inzichten. Te veel is te veel, zelfs van een gezond voedingsmiddel 🙂.

      Jullie hebben me prima geholpen!

      Groetjes,
      Katleen

Log in to reply.